Ook bij vervoer is bezit steeds minder van belang: deelfietsen, deelauto’s, openbaar vervoer: je kunt mobiliteit ook bekijken als totaaldienst. Niet geredeneerd vanuit de aanbieder, maar vanuit de vraag van de reiziger. Want een scholier in Den Haag heeft andere wensen dan een pensionaris in Hoeksche Waard. De een wil snel en goedkoop, de ander wil best meer betalen voor flexibiliteit. Met mobiliteitshubs en digitale media kan vervoer veel beter worden afgestemd op persoonlijke voorkeuren.
De samenleving wordt steeds meer digitaal en mensen willen ook flexibiliteit in gebruik. Ik denk o.a. aan elektrische deelauto's en fietsen die op centrale plekken in landelijke regio's in de provincie gebruikt kunnen worden op afroep door gebruikers.
Nico, heb jij voorbeelden van ‘totaalconcept’ mobiliteit?
Ondanks dat ik een autobedrijf heb, zie ik ook in, dat alleen maar meer auto's verkopen geen optie is. Mobiliteit moet als totaalconcept worden opgezet. Tot die tijd is het oplossen van de vele files echter wel noodzakelijk.
Zeker, mobiliteit is maatwerk!
Elk beetje helpt. Stel de reiziger centraal en ken je reiziger, want ze zijn divers. Oplossingen op maat lijken me de enig juiste weg om te bewandelen. Voor de Hoeksche Waard is het wellicht mogelijk om een tramlijn vanuit Carnisseland Barendrecht door te trekken via de fietstunnel naar de Reedijk in de Hoeksche Waard. Deze tramlijn geeft directe verbinding, als ik het wel heb, met het centrum van Rotterdam.
This content is created by the open source Your Priorities citizen engagement platform designed by the non profit Citizens Foundation