Ook al denken we daar liever niet aan, ongelukken met bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen, is iets waar we altijd rekening mee moeten houden. Hoe kunnen we In deze dichtbevolkte provincie, met grote industriegebieden dit soort risico's zoveel mogelijk beperken en ongevallen voorkomen? Door A) strenge regels en handhaving of door B) vooral goede afspraken te maken met bedrijven en de verantwoordelijkheid daar te laten?
Ik ben er niet erg goed mee bekend maar ik neem aan dat er strenge regels gelden. Ik denk dat gesprekken met de industrie bestuurders als eerste belangrijk is om een idee te krijgen waar ze tegenaan lopen bij de veiligheid. Via dit soort gesprekken kan in kaart worden gebracht welke maatregelen nodig zijn om de veiligheid verder te verbeteren waarin ook financiƫle ondersteuning van overheden gewenst is. Nadat aanpassingen zijn gedaan, is denk ik strenge handhaving nodig.
Begin maar eens met A en daarna bekijken of B ook een kans kan maken. Momenteel draait alles om economisering, dus veel rendement met zo min mogelijk kosten. Dus vrijwillig zullen ondernemers zich daar niet volledig aan willen vastleggen. Dan blijft dwang over!
Goede afspraken zijn ook regels. En deze moet je ook handhaven. De vraag is dus naar mijn mening fout. Het gaat blijkbaar over een keuze tussen vertrouwen of controleren. Dan zeg ik, vertrouwen is goed, controle is beter. Maar als het gaat om strenge regels dan zit je met het probleem dat regels zorgen voor mazen. Tegen je kinderen zeg je ook gedraag je, waarom zou je dat niet zeggen tegen een bedrijf. Goed zeemanschap en als ze niet weten wat dat is dan sluiten we de zaak.
This content is created by the open source Your Priorities citizen engagement platform designed by the non profit Citizens Foundation