Opeenvolgende kabinetten klagen steen en been over de oplopende zorgkosten. Maar een gezond voedselbeleid als vorm van ziektepreventie, ontbreekt vrijwel volledig. Dat kan beter: stimuleer gezond eten en zorg dat deze basisbehoefte voor iedereen betaalbaar blijft! Meer info: https://www.foodwatch.org/nl/doe-mee/doe-mee-aan-online-acties/e-mailactie-btw/
We hebben al een speciaal BTW-tarief voor groente en fruit dat minder dan de helft is dan het gewone BTW tarief. In plaats van BTW-vrij maken stel ik voor dit BTW-tarief sterk te verlagen (van 9% naar 5%) en prodducten met relatief veel suiker en/of vet zwaarder te gaan belasten, samen met invoering van een CO2/vleestax.
De prijs wordt door meer bepaald dan alleen de kostprijs. De kans dat groente en fruit het voorgestelde percentage goedkoper worden is klein.
@Frank: het minimumloom en bijstand zijn voldoende hoog om er gezond eten van te kunnen kopen, maar wij nederlanders moeten leren respecteren dat sommige mensen in de bijstand niet van groenten houden en alleen maar McDonalds-voedsel en KFC kunnen verdragen, en dat wekelijks restaurantbezoek voor minima essentieel is in onze graai- cq. participatiemaatschappij.
Dit drukt de vaste lasten. Voor mensen die in armoede leven is voeding een grote kostenpost.
Dit stimuleert gezond eten
Het BTW-vrijmaken van groente en fruit gaat de schatkist jaarlijks +-10 miljard aan BTW inkomsten kosten, ca 3% van de overheidsinkomsten. Waar gaan we dit plan van betalen?
Het stimuleren van gezonde voeding drukt de zorgkosten
Wat is het toch: het idee dat wat goed en belangrijk is niks mag kosten? Waarom kan het minimumloon niet gewoon omhoog, als mensen er geen gezond eten van kunnen kopen?
Als groenten 8% goedkoper worden, gaat dit maar weinig uithalen voor verbetering van de volksgezondheid. Hiervoor is meer nodig: een suiker- & vet-tax kan ongezonde producten -wel- minder aantrekkelijk maken.
Ik heb nog geen bewezen sterke correlatie gezien tussen daling van de prijs van groente en fruit en een hogere consumptie hiervan. Ondanks dat een appel dan een cent minder kost, zijn mensen gewoontedieren, en zullen ze nog steeds die beker ijs en die zak chips kopen.
CO2-tax, vleestax en/of suikertax (of het hoge BTW-tarief voor deze producten) zouden inderdaad prima ingevoerd kunnen worden om deze BTW-verlaging voor groente en fruit te financieren
Het maakt gezond eten ook betaalbaarder. Suikertax op frisdranken moet er komen, hoe graag de lobby het ook wil voorkomen. Er zijn bewijzen dat je met prijsbeleid wel gedrag kunt beïnvloeden. Naast vermindering of afschaffen van BTW op groente en fruit zou duurzame geproduceerd voedsel ook een lager BTW tarief mogen krijgen. Zeker voor een bepaalde startperiode om er eens een goede slinger aan te geven.
This content is created by the open source Your Priorities citizen engagement platform designed by the non profit Citizens Foundation