Landbouwsubsidies afschaffen, tenzij goede tegenprestatie

Landbouwsubsidies afschaffen, tenzij goede tegenprestatie

Op alle bestuursrechtelijke nivo's dient geen publiek geld gestoken te worden in subsidies voor tuin- & landbouw, tenzij hier extra tegenprestaties als klimaat-/milieu-/natuurbescherming, bevordering van de biodiversiteit of bedrijfsterminatie tegenover staan.

Points

We moeten ervoor zorgen dat we in Nederland en Europa voldoende voedsel blijven produceren om niet afhankelijk te worden van import vanuit het buitenland en in crisissituaties honger lijden.

Er is afgelopen decenia hard gewerkt om binnen europa voldoende voedsel te produceren. Zeker met de klimaat veranderingen in het vooruitzicht moet er veel focus blijven op onze voedsel voorziening, En een permanent overschot houden om voedsel betaalbaar te houden voor iedereen. Dat zal ook betekenen dat er subsidies gaan naar bedrijven om voedsel weg te gooien. zodat deze voedselproducenten volgend jaar weer voedsel kunnen produceren.

Er moet een duidelijk plan komen waar we naar toe willen met de subsidies. het doel nu is: altijd genoeg produceren voor onze bevolking. we moeten gaan kijken hoeveel we kunnen produceren, zonder dat dit te veel natuurlijke resources kost. als je kijkt naar de tomaten productie: https://www.agroberichtenbuitenland.nl/actueel/nieuws/2019/01/15/spanje-een-van-de-belangrijkste-tomaatproducenten-ter-wereld , onze opbrengst in nl is 50kilo tomaten per m². tegenover de 8,5 kilo met m² van de nr2.

Die 59 miljard lijkt veel, maar dat is dus voor heel Europa (446miljoen inwoners) minder dan Nederland (17 miljoen) aan sociale zekerheid uitgeeft ( https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/prinsjesdag/inkomsten-en-uitgaven-van-het-rijk-2020 ). Ik noem specifiek die post, omdat het landbouwbeleid in de EU ook voor een groot deel bedoeld is om achtergesteld (plattelands)gebied te steunen.

Ik denk niet dat je productie niet op peil kunt houden met subsidies. Als er iemand in een productieketen subsidie nodig heeft is er een ander onderdeel van de productieketen die de subsidie zal inpikken (net als eerder al met het inkomen gebeurd is). Als je een appel eerst voor een euro kon verkopen, en je krijgt 10ct subsidie omdat dat te weinig is, zul je zien dat de prijs zakt naar 90ct.

@Frank: Als we met EU-subsidies plattelandsgebied bljven steunen, zorgt dat er dan niet voor dat die gebieden zich minder willen industrialiseren, omdat men dan niet meer de subsidie krijgt?

Ook al komen de meeste van de NL-landbouwsubsidies vanuit de EU, dit kost ons europeanen 750 miljoen per jaar.

Back to group

This content is created by the open source Your Priorities citizen engagement platform designed by the non profit Citizens Foundation

Your Priorities on GitHub

Check out the Citizens Foundation website for more information