Examenul de acordare a dreptului de semnatura este un moment important in viata oricarui arhitect. Plecam de la premiza ca orice absolvent licentiat poate practica arhitectura in cadrul unui colectiv si acest lucru este foarte bine-venit si necesar. Insa, coordonarea/semnarea de proiecte presupune o viziune generala ampla, raspundere legala si maturitate etica. Raspunderea si privilegiul se pot dobandi defapt doar prin acumulare in timp, de cunostiinte tehnice, legale si manageriale.
Exista cazuri stagiarii apar in cartus, dar n-au lucrat deloc la acel proiect. In schimb au avut atributii de secretariat sau PR intr-o firma care face si proiectare (printre altele). Evident lucrul asta se intampla cu acceptul, ba chiar la indemnul "sefului".
Revizuirea examenului de acordare a dreptului de semnatura prin instituirea unui sistem de examinare tehnica, legislativa si manageriala pare a deveni o necesitate si totodata o solutie pentru buna practica profesionala.
Revizuirea examenului de acordare a dreptului de semnatura prin instituirea unui sistem de examinare riguroasa tehnica de tipul examenului de acordare a licentei american care contine 7 capitole, inclusiv instalatii, structuri si schita de schita. http://www.ncarb.org/ARE.aspx
Incepand cu aceasta sesiune, comisia va evalua cunoasterea si experienta dobandita de candidati raportat la misiunile de baza, asa cum sunt ele definite in documentul "Misiunile arhitectului". Nu consider ca acesta examinare este o gluma, la fel cum nu consider nici cei 6 ani de facultate o gluma. La primirea dreptului de semnatua, fiecare arhitect isi asuma cunoasterea responsabilitatilor ce ii revin. Respectarea legilor este obligatorie, indiferent de vechime.
Examinarea serioasa induce practicarea cu responsabilitate a meseriei.
Cum să capete arhitecții stagiari experiență suficientă în doar doi ani când din educația conferită de UAUIM lipsesc aspecte manageriale, coordonare, comunicare și economice? Habar n-avem să facem antemăsurători, liste de cantități și devize când terminăm facultatea . Măcar la modul în care sunt predate instalațiile.
Faptul ca o comisie va pune trei intrebari in plus nu va face o diferenta. Este nevoie de un examen scris, riguros, pe subiecte specializate, sa se vada daca un candidat este in masura/stie sa ia o decizie de proiectare corecta. Este in final in dezavantajul tanarului arhitect sa treaca acest examen nepregatit corespunzator, riscand sa isi distruga cariera inainte de a o incepe bine. Inca societatea noastra nu este foarte litigioasa, dar cand vor incepe procesele, se va vedea cat de paguboasa este aceasta practica de acordare a dreptului de semnatura rapid si usor. Cei din scoala spun: "lasa, sa treaca toti, ii va pedepsi viata pe cei slabi", nu cred ca OAR-ul trebuie sa faca acelasi lucru.
Sa nu mai existe obligativitatea contractului de munca pentru arh stagiari Sunt arh.angajati in firme de mobilier.finisaje.3d publicitate......care au stampila sau vor avea
De fapt, nu e nici de presupus, nici de dorit si nici in avantajul tinerilor arhitectica sa inceapa sa semneze proiecte dupa doar 2 ani de stagiu. In majoritatea tarilor din lume, arhitectii isi iau licenta/ dreptul de semnatura dupa 5-10 ani de practica. Graba de a semna proiecte fara o experienta prealabila suficienta, aproape imposibil de acumulat in doar 2 ani de stagiu, il lasa pe tanarul arhitect expus multor posibile procese din partea unor beneficiari si constructori lipsiti de scrupule.
Dreptul de semnatura se obtine exclusiv pentru a putea semna proiecte in vederea eliberarii Autorizatiei de Construire. Nu pentru altceva! In aceasta ordine de idei, de ce nu impune un stagiu de 2-3 luni in administratia publica pentru a vedea cu adevarat ce se intampla acolo, si a putea relationa ca un profesionist cu aceste institutii? De ce unii arhitecti, la o samanta pe margine santului, presupun ca cei din administratie trebuie sa le accepte documentatii incomplete doar ca "aia nu sunt arhitecti, ca sa-mi spuna mie ce sa fac" ?
Este la moda o graba nepotrivita in a obtine Dreptul de Semnatura la 2 ani de la absolvire. Dreptul de Semnatura ar trebui sa fie Examenul de Maturitate din viata profesionala a unui arhitect. OAR nu ar trebui sa se bucure doar ca are noi cotizanti, acordad cu mare usurinta Drepul de Semnatura. Tinerii arhitecti pot devenii usor victimile greselilor de proiectare, a lipsei de experienta in Managementului de Proiect si a expunerilor Legale, toate finalizate in procese.
Mult stimate coleg Răzvan Gîlmă, OAR conform Regulamentului de Functionare, Art.2, are urmatoarele atributii: (...) b) urmăreşte exercitarea competentă şi calificată a profesiei, cu respectarea codului deontologic al acesteia; (...). Deci,in traducere libera, OAR trebuie sa vegheze continuu asupra exercitarii profesiei tuturor membrilor pe care i-a autorizat sa functioneze. Examinarea in vederea acordarii dreptului de semnatura trebuie facuta astfel incat sa existe o triere reala intre un absolvent si un arhitect experimentat care poate coordona un proiect pe multiple registre. Scoala nu pregateste suficient, iar cei 2 ani de stagiatura se pot dovedi suficienti doar daca prin maturitate si documentatie suplimentara personala stagiarul poate trece peste un examen la OAR, atent si impartial. Cunosc stagiari care intocmesc cu mare greutate un simplu Memoriu de Arhitectura, necunoscand legea si nestiind ce trebuie sa cuprinda un astfel de document. Va invit sa cititi REGULAMENTUL din 27 noiembrie 2011 de organizare şi funcţionare a Ordinului Arhitecţilor din România, care ar trebui luat mai in serios. :http://www.oar.org.ro/upload/2012/MONITOR_OFICIAL_REGULAMENTUL_OAR_2011.pdf
This content is created by the open source Your Priorities citizen engagement platform designed by the non profit Citizens Foundation