impozitarea cladirilor monumente istorice

impozitarea cladirilor monumente istorice

Prin Noul Cod Fiscal, autoritatile locale pot sa accepte taxarea sau nu a acestora, cu exceptia celor care au functiuni culturale si de locuire. Ideea scutirii de impozit pleaca de la supozitia ca proprietarul intreprinde lucrari de intretinere cu acei bani pe care nu-i da statului. (Legea 422/2001 art.41) Dat fiind numarul mare de monumente care sunt intr-o stare de degradare avansata si a lipsei de intretinere a celor deja restaurate putem spune ca masura de scutire de taxe nu functioneaza

Points

Daca sumele stranse in acest mod s-ar duce intr-un fond destinat exclusiv finantarii unui program de restaurare multi-anual derulat prin autoritatile publice locale. Acordarea sumelor facandu-se prin concurs de proiecte dar si in baza unei prioritizari de lucrari de interventie de urgenta.

Doua locuinte dintr-o zona construita protejata, ambele cladiri istorice de patrimoniu. Una este monument istoric alta nu (dar ar putea fi). Ambele sunt intr-o stare de neingrijire/degradare similara. Un proprietar are avantajul ca nu plateste impozit pe cladire, celalalt plateste la pretul de zona ultracentrala.

Supraimpozitam cladirile de patrimoniu, neingrijite, dar daca e vorba de un centru cultural/muzeu sau de o locuinta/bloc de locuinte monument istoric care nu platesc impozit pe cladire, mai exact ce supraimpozitam? Riscul este ca tocmai monumentele istorice sa nu beneficieze de masura, fiind imposibila dublarea unei sume egale cu zero.

Back to group

This content is created by the open source Your Priorities citizen engagement platform designed by the non profit Citizens Foundation

Your Priorities on GitHub

Check out the Citizens Foundation website for more information